Wednesday, January 1, 2014

Kucing Siam???

salam dan selamat menyambut tahun baru rakan meow ...
apa crita meow rakan2 sume ..
mudahan dengan masuknya tahun baru,
bertambah tambah lg haiwan  comel ni dalam jagaan kita ..

lazimnya, misal aby keluar berjalan mesti aby balik dengan crita meow juga ..
setiap kali keluar berjalan, jika ternampak meow pasti ia akan jadi bahan utk buat entri ..

sama juga dengan minggu lps, 5 hari berkembara ke bumi Thailand ..
pasti terjumpa kucing Siam, tk tau la ianya baka kucing  siam pure, atau sbb kucing ni duduk di Siam maka dipanggil kucing siam ...


ketibaan malam tu disamping disambut oleh reception hotel,
kucing ni pun ikut menyambut sama ..
di duduk diatas meja reception tu ..
bila aby tanya brapa ekor kucing yg dia ada, 
jawabnya tiga ekor saja ...
tp bila aby kata yg ada 30 ekor,
terkejut dia ...



tengok potongan pun mcm kucing siam juga,
sbb aby pun ada 2 ekor kucing siam, ada similarity ..
mula2 kucing agak malu2 kucing, lari jauh bila aby mendekat,
tp lama2 dapat mendekati dan menyentuh kucing ni ...


apapun sekadar berkongsi bebrapa gambar ketika berjalan ke bumi Siam tu ...


klu tengok gambar yg kt paling atas  ..
tarikhnya sama dengan Catshow yg di Matrade tu ..
aby tk pegi langsung .. masa tu dah 2nd day di Thailand ..

apapun aby ulangi kali lg ..
Happy New Year Everybody ..
moga di tahun baru ni dapat kita pertingkatkan lg amalan2 kita utk bekalan kepada satu perjalanan panjanggggggg dialam lain nanti ..
amiiinnn

Tuesday, December 10, 2013

Promosi, Malaysia Cats Charity ..

salam rakan2 meow ...
harini Selangor pula Cuti .. sempena keputraan Duli yg  Maha Mulia Sultan ..

sekadar nak panjang promo ni ...
kpd yg free pd hari tu .. boleh la datang .. lg baik klu datang bersama meow masing ..
dapat memeriahkan lg show ni ..





Monday, November 11, 2013

MALAYSIA DOMESTIC HHP CatShow, Kompleks Kraft, Jln Conlay : TQ Damia ...

salam rakan2 meow ...
lama juga tk update blog meow ni ..

hari Sabtu yg baru ni ada Catshow di Kompleks Kraft, Jln Conlay ..
asalnya tk nak pergi, sbb ada kerja di Tanjung Karang ..
tp bila pukul 5 petang call mamameow mcm mana perkembangan kt sana ..
katanya mungkin show tu lambat lg habis, sbb ada beberapa round lg belum dijalankan ..
so.. ambik on the way, bila sampai Assam Jawa,
ambik hiway Latar utk mudah ke KL 


lebih kurang 5.45 petang di hiway latar ..


pukul 6.30 dah masuk Jalan Tun Razak ..


dekat pukul 7.00 .. dah sampai ke Kompleks Kraft


Komplek Kraft tetap menarik ..
klu pada Hari Kraft Kebangsaan tempat ni sesak dengan barangan kraft ..
tp utk hari tu . . jadi tumpuan peminat2 kucing ..



sebelum nak masuk tempat catshow ni ..
carik surau dulu .. tunaikan kewajipan ..
lps tu round la tengok meow2 ..


masuk kt dalam pun dah lepas magrib ..


ni la sebahagian permandangan ketika catshow tu .. 





sampai kt sana ..
tengok melody tido jer ..
keletihan sangat kot ...


rossettee Mel ... 4 pusingan,
No 1, No 1, no 2, dalam pusingan ke 4, dapat no 9 ..
entah kenapa boleh no 9, mungkin Mel buat protes kot ..
apapun Mel, Juara utk Spay Female Longhair Cats,
mengekalkan kejuaraan yg disandang pd Catshow dikompleks kraft yg lepas ..  


koleksi rossette utk 3 ekor yg mamameow bawa ..
yg best nya ketiga tiga ekor yg mamameow bawa adalah anak2 Sang Ratu Damia ..


gambar Dang Anum, adik kepada Bear
dan Zara, adik kepada Anum ..
Mel, mcm beberapa kali aby kata adalah anak sulong Damia ..






ni la Dang Anum .. belum pernah aby cerita psl anum ni ..
anak kelahiran ke3 Damia, selepas Bear
first time anta masuk show,
Juara utk ketogori Entire Female Adult Longhair Cats ..
2 round no 1 ...


yg ni zara ... (gambar tk berapa jelas)
anak Mia dari kelahiran ke 4 ...
Juara utk female kitten Longhair juga ...


gambar yg kt bawah ni adalah kemuncak pertandingan ..
Battle of Champion .. diletakkan sume juara2 ketogori masing dan dipertandingkan semula utk carik siapa yg Grandchampion ..
kt sini .. ketiga2 meow kami tk dapat ..


cuma juara ketogori masing2 jer ..
tp tk apalah ..
ni sebahagian hadiah2 yg diperoleh ..
nasib baik aby datang .. boleh sebahagian hadiah tu masuk ke dalam kete aby,
 klu tidak, mau kete mamameow tk muat bawak hadiah hasil dari 3 juara tu..


siap dapat jam lg ..
bukan 1 tp 2 utas jam tangan ..


ni la jumlah rossette yg diperolehi ..
kesemuanya 15 rossette ..
12 rossette dari 3 ekor yg dapat pd kesemua 4 pusingan ..
3 rossette adalah dari Juara katogori masing2 ... 


apapun ..
Big TQ kt Damia ..
wlupun dah tk bertandiang lg ..
namun dia telah memberi anak2 yg dapat menyambung kemeriah tiap kali kali menyertai Catshow ..
murah rezeki Damia ...





Tuesday, October 1, 2013

Saturday, September 28, 2013

Bile nyawanya habis di tapak Tangan ..

salam rakan2 meow dan selamat berehat dihujung minggu ..
pejam celik, masa dah menghampiri hujung bulan september ..
belum buat satu entri pun psl meow lg ..
tu yg ruangkan sedikit masa utk update kisah2 meow ...

kisah yg aby bawa ni dah empat bulan berlalu ..
bukan tk nak buat entri ni tp mcm tk sampai hati nak tulis ..
terlalu touching sangat ..

kisah bermula masa awal sekolah pertengahan tahun ..
masa tu kami bercuti di Kelantan ..
ketika percutian tu kami bawa sekali seekor dari anak Jennifer yg wktu tu tengah cirit birit ..
kata mamameow, bawala kitten ni bersama, nanti boleh la jaga dia disana, dan boleh carik vet sekali dan buat pemeriksaan dikelantan ..
sampai di resort Tok Bali .. kami seludup masuk kitten tu ..
dapat la masuk dalam bilek



kebetulan pd keesokan harinya, diwakaf Che Yeh ada buat Cat Show,
di bangunan RTC anjuran KKM ..





gunakan kesempatan utk pergi ke Catshow dan bertanya kt mana ada Vet yg bagus ...
 dari info yg kami dapat tau la kt mana ada Vet ..
so... kami pergi ke Vet tu berpandukan info yg diberi

sampai di Vet tu doktor bertugas tidak ada ..
yg ada hanyalah pembantunya sahaja ..
bermula la perbualankami ..
dan kami nyata kan yg kitten ni kena cirit birit ..
kata pembantu ni, klu cirit birit dia tau la mcm mana nak merawat sbb dah kerap membantu doktor ..
so kami bagi kitten ni utk diperiksa ..
dibagi injection glucose sbb nak bg tenaga, katanya ..
sempat aby bisik kt mamameow,
"blh percaya ke, sbb dia ni cuma pembantu jer"
tp mamameow teruskan juga ..



bila dah dibuat rawatan, dibagi nya satu ubat ..
katanya ubat tu adalah utk mencegah ciritbirit ..
tanya aby kt pembantu tu ..
sekarang dah boleh bagi ke ubat tu ..
jwd dia .. Boleh ..
kata aby plak, klu dah boleh, boleh la bagi ubat tu kt meow tu .
setidak tidak nya  lega sikit meow tu ..
 pembantu tu pun masukkan cecair kedalam mulut kitten yg kecil ni ..
tk lama lepas tu ..
nampak cecair putih tu keluar dari hidung ..
tanya aby .. nape keluar ubat tu dari hidung ..
lg dibelek kitten tu lg keluar ubat tu dari hidung .. dah la flat face dan hidung penyek,
lobang hidung nya kecil ..
 keluar ubat dari situ pasti tk dapat bernafas  


dalam tengok2 dan belek ni .. lps tu rasa badan kitten dah tk bergerak lg ..
tanya kt pembantu tu ... kitten ni mati ker ..
bila pembantu tu pegang.. dia jawab .. maaf bang .. kitten ni dah mati  ...

wktu tu .. Allah jer yg tau mcm mana dalam hati ..
klu ikut nafsu .. mau jer bagi penyepak kt awek tu ..
tp bersabar adalah lg baik ..
airmata mamameow pun menitik ..
nak bagi mudah .. aby nak semadikan jer kitten tu kt belakang kedai tu atau di pantai kt kami bermalam ..
tp anak2 kata .. jangan tanam kt sini papa .. bawa balik .. tanam kt rumah, nanti dia boleh main dengan kawan2 dia yg mati lebih awal dulu ..
lps tu aby pun bungkusla elok2 .. sbb lusanya baru balik ke KL ...

dalam kereta ..
mula la salah menyalah laki/bini ..
yg lakinya kata .. boleh percaya kepembantu tu ..
yg bini plak kata .. klu awak tk suruh dia bagi ubat dulu .. masih hidup lg kitten tu ..
jadila sedikit argument lps tu ..

apapun terima saja dengan redho dengan pemergian anak jeniffer tu ..
sampai dirumah .. selamat disemadi ditempat bersama2 dengan yg lain ..

yang menariknya ..
banyak gambar2 yg aby ambik diVet tu ..
siap dengan muka awek pembantu dan nama kedai dia ..
tp bila peristiwa ni berlaku ..
elok direserve jer gambar2 tu ..








Friday, August 30, 2013

Entri kitar semula .. Damia Story

salam merdeka rakan meow ...
semoga semangat cintakan negara terus tertanam subur didalam hati kita ..

menjelang ketibaan Merdeka .. dah diuji dengan gangguan belakan air ..
problem juga tu nak mencuci cage dan lepasan2 meow tu ..

entri kali ni adalah N3 kitar semula ..
masa N3 ni dibuat, blog meow ni belum ada lg ..
crita meow berkongsi dengan blog utama, jadinya keperluan utk buat satu blog meow menjadi keutamaan juga sbb tk nak bercampur dengan blog utama aby tu ..

N3 ni adalah N3 tahun 2010 ..
watak utama nya Damia, yg selalu aby tulis sebagai Sang Ratu ..
Sang Ratu pula adalah disebabkan watak dalam novel Bagaikan Puteri, Cinta Sang Ratu, dan sambungannya, karya novelis Ramlee Awang Mushid ..

thn 2010 juga adalah tahun yg paling glemer utk Catshow ..
sbb pd thn tu ada 2 show yg dibuat sebanyak 12 ring ..
thn2 selepasnya dah tk buat lg 12 ring ...

N3 ni adalah utk pengenalan Damia@Sang Ratu tu ..
lps ni aby akan sambong kisah anak2 Damia ni ..
anak2 awalnya adalah ratu2 juga ..
Melody dan Bear ...

utk silence reader yg baca N3 ni , yg juga kaki cat show, pasti N3 ni membawa kenangan kegemilangan 12 ring Show ..

hepi Viewing ...



di kate Pertandingan kucing yg terhebat di negara pernah diadakan.
2 hari berturut turut, 12 pusingan...
memang cukup meletihkan, bukan saje pd kucing malah pd tuan kucing juge.
tuan kucing kene alert supaya tk tertinggal dalam salah satu pusingan tersebut.
dengan yuran penyertaan yg agak tinggi dan kesemua pengadil adalah dari US,
memang di kire pertandingan tu dikire berprestig juge la ..

yg pasti, boleh bayangkan yg datang kucingnye hebat2 belaka.
bayangan tu terzahir bile tengok kucing yg datang utk bertanding memang gebu2 belaka .


kucing parsi yg siaz nye sebesar sangkar ...



British Shorthair



parsi putih yg cantik ..



wakil kami, Xara,
sekadar no 7 dan 8 ...





dan wakil kami yg seekor lg ..
Damia ... dari 12 pusingan, 5 pusingan no 1, 2 pusingan no 2, 1 pusingan no 3 dan 1 pusingan no 5 ..
kucing mendapat no 1 yg terbanyak ..




ribbon biru adalah utk no 1,
beberape ribon biru kt dalam sangkar tu menjadi tumpuan yg kucing kami beberape kali menjuarai pertandingan pusingan ..



kekuatan Damia bukan kerane saiz nye,
sbb saiz nye kecil berbandingan pesaingan2.
kekuatan Damia adalah kerane keperbagaian warne pd badan nye ..
kate pengadil2 mat salleh ni,
pd warne ade simbol, awan, bumi, laut dan mcm2 lg ..



terbukti pd hari pertama,
5 pusingan dari 5 pengadil yg berlainan,
mendapat 3 tempat pertama dan 2 tempat ke 2 .
memang menajubkan bagi kucing yg saiz nye kecil sahaja ...



gambo atas dan bawah,
wf menerime ribbon utk tempat pertame



ketika Damia dapat tempat ketiga,
yg mengalahkan nye adalah American curle ( warne hitam ) dan bengal, kucing keturunan harimau.


anak dare pun turut ambik hadiah juge,
sbb banyak kali naik ke pentas ..



suasane tempat pertandingan ...





hepi viewing dari aby