Wednesday, November 26, 2014

My beautiful Bunkface ..

salam rakan2 Cat Lovers ..
bila tengok balik last entri, bulan april ..
meaning dah 5 bulan saya tk update blog meow ni ..
lama betul tu


hari nya 25 oktober ..
masa tu aby balik dari family day bersama anak ke2 dari Melaka ..
balik berdua sbb nanti ada pembantu utk mengemas dan membersih cage2 dirumah ..

sampai jer dirumah bila masuk bilek ..
nampak kitten atas lantai ..  seekor dah tk brnyawa, seekor masih bernyawa dan siibu tengah kepenatan, pasti ada lg dalam perut ..
dan  ketiga, aby yg menyambutnya .. potong tali perut dan bersihkan badannya ..
kira jadi bidan la tu ..

masaalah yg timbul, lazimnya flatface memang tk tau jaga anak,
ibunya blh tinggalkan mcm tu shj .. memang agak sukar nak bg meneruskan hidup klu ibunya mengabaikan kitten tu .. 
esoknya seekor lagi abis nyawa, tinggal seekor yg masih hidup 


nak jadi crita ..
sehari lps tu .. seekor persian kami, Zara pun beranak ..
yg Persian ni, lazimnya kelahiran pertama selalunya gugur ..
gitu la terjadi kt Zara ni .. semua 3 ekor anaknya gugur ..
zara ni pula ..
bila dengar ada bunyi kitten terus diambil kitten tu ..
gitu la bila terdengar bunyi anak jeniffer tu ..
terus diambil anak tu dan dijaga nya ..

sejak hari tu hingga lah sekarang, zara la yg jaga anak jeniffer tu ..


sebulan dah umo Bunkface ni ..
nama yg diberi ..



terima kaseh kt zara yg jaga Bunkface ni mcm anak sendiri ..
bila mana ibu sendiri tk mempedulikan ,,

                                     

sayangnya kt Bunkface ni memang amat sangat ..
seronoknya buat entri ni sbb bunkface masih bernyawa sampai sekarang ..
wlupun sekadar menyambut ulang tahun bulan pertama ..
moga bunkface terus sihat dan membesar seperti yang lain ..

                                                      

utk rekor ..
jeniffer, ibu bunkface ni adalah penyandang juara Longhair Femala Pedigree Novice di MAHA internasional Catshow 2012 .. kebetulan sekarang MAHA 2014 tengah berlangsung


ada satu entri psl anak jeniffer kelahiran pertama yg habis nafas ketika dirawat disebuah klinik diKota Bharu ..
http://dorobeescattery.blogspot.com/2013/09/bile-nyawanya-habis-di-tapat-tangan.html




Thursday, April 24, 2014

Nyawa dihujung Kaki ..

salam rakan2 meow ...
lamanya aby tk buat update perkembangan meow kami ..
dah bertambah ramai depa tu dengan kelahiran baru ..

gambar kt bawah anak2 Sang Ratu, Damia ..
4 ekor sume nya, nyenyak 3 ekor ni tido ..
yg seekor lg entah jalan ke mana ..


biasa la kitten2 ni bila dilepas ..
berjalan merata, lps tu suka meleser leser kt kaki ..
cukup berjaga bila kitten ni dikaki takut2 tk sengaja terpijak sicumel ni ..

kisah bermula bila mother in law duduk dikerusi malas utk tengok tv ..
mungkin dia tk perasan yg kitten ni merayap kt kaki nya ..
bila MIL bangun, MIL terpijak salah satu kitten ni ..
apalagi .. jadi penyek la sicumel ni ..
MIL yang panik ni panggil anak no 2 yg ada kt umah ..
anak pun tk boleh buat apa2 sbb darah dh mencurah keluar ..


kesian Mia .. menemani anaknya disaat anaknya nak putus nyawa ..
wktu ni kitten ni dah tk bernyawa lg ..
kembar kitten ni pun nk tengok sama keadaan kwn sepermainannya 


anak aby tutup dengan kertas kitten yg dah habis nyawa  tu ..
tp Mia mcm tk nak lepaskan ..
dia nak tengok juga kt bawah kertas tu ... 

 

wlupun simpati dengan Mia atas kehilangan anaknya ..
tp Mia ada lg 3 ekor yg masih perlukan kasih sayangnya ..
kami sendiri pun menagih kasih sayang Mia utk menjaga dan membesarkan anak2 nya juga ..
ternyata anak2 sang Ratu sumenya Award Winner  ..
mesti 3 ekor ni cantik juga, sebagaimana Melody, Bear, Anum dan Zara dan yg lain .. 

video

gambar2 saat akhir ni diambil oleh anak kedua aby  ..
boleh menitik air mata bila tengok ..
gerak badan yg sangat lemah disamping suara lembut yg tengah mengerang kesakitan .. 


satu gambar Mia dengan Bear ..
klu kitten tu hidup mesti warna mcm Mia dan Bear juga ..

terbaru ..
Mia duduk dalam Wad ..
4 hari dah dlm wad tu ..
susu nya bengak2, muka nya pun ada luka2 ..
badan nya susut ..
lupa plak apa nama sindrom yg kena kt Mia tu ..

nasib baik2 anak2 Mia dah pandai makan sendiri ..
cuma susu yg kami sediakan dalam bekas ...

Wednesday, January 1, 2014

Kucing Siam???

salam dan selamat menyambut tahun baru rakan meow ...
apa crita meow rakan2 sume ..
mudahan dengan masuknya tahun baru,
bertambah tambah lg haiwan  comel ni dalam jagaan kita ..

lazimnya, misal aby keluar berjalan mesti aby balik dengan crita meow juga ..
setiap kali keluar berjalan, jika ternampak meow pasti ia akan jadi bahan utk buat entri ..

sama juga dengan minggu lps, 5 hari berkembara ke bumi Thailand ..
pasti terjumpa kucing Siam, tk tau la ianya baka kucing  siam pure, atau sbb kucing ni duduk di Siam maka dipanggil kucing siam ...


ketibaan malam tu disamping disambut oleh reception hotel,
kucing ni pun ikut menyambut sama ..
di duduk diatas meja reception tu ..
bila aby tanya brapa ekor kucing yg dia ada, 
jawabnya tiga ekor saja ...
tp bila aby kata yg ada 30 ekor,
terkejut dia ...



tengok potongan pun mcm kucing siam juga,
sbb aby pun ada 2 ekor kucing siam, ada similarity ..
mula2 kucing agak malu2 kucing, lari jauh bila aby mendekat,
tp lama2 dapat mendekati dan menyentuh kucing ni ...


apapun sekadar berkongsi bebrapa gambar ketika berjalan ke bumi Siam tu ...


klu tengok gambar yg kt paling atas  ..
tarikhnya sama dengan Catshow yg di Matrade tu ..
aby tk pegi langsung .. masa tu dah 2nd day di Thailand ..

apapun aby ulangi kali lg ..
Happy New Year Everybody ..
moga di tahun baru ni dapat kita pertingkatkan lg amalan2 kita utk bekalan kepada satu perjalanan panjanggggggg dialam lain nanti ..
amiiinnn

Tuesday, December 10, 2013

Promosi, Malaysia Cats Charity ..

salam rakan2 meow ...
harini Selangor pula Cuti .. sempena keputraan Duli yg  Maha Mulia Sultan ..

sekadar nak panjang promo ni ...
kpd yg free pd hari tu .. boleh la datang .. lg baik klu datang bersama meow masing ..
dapat memeriahkan lg show ni ..





Monday, November 11, 2013

MALAYSIA DOMESTIC HHP CatShow, Kompleks Kraft, Jln Conlay : TQ Damia ...

salam rakan2 meow ...
lama juga tk update blog meow ni ..

hari Sabtu yg baru ni ada Catshow di Kompleks Kraft, Jln Conlay ..
asalnya tk nak pergi, sbb ada kerja di Tanjung Karang ..
tp bila pukul 5 petang call mamameow mcm mana perkembangan kt sana ..
katanya mungkin show tu lambat lg habis, sbb ada beberapa round lg belum dijalankan ..
so.. ambik on the way, bila sampai Assam Jawa,
ambik hiway Latar utk mudah ke KL 


lebih kurang 5.45 petang di hiway latar ..


pukul 6.30 dah masuk Jalan Tun Razak ..


dekat pukul 7.00 .. dah sampai ke Kompleks Kraft


Komplek Kraft tetap menarik ..
klu pada Hari Kraft Kebangsaan tempat ni sesak dengan barangan kraft ..
tp utk hari tu . . jadi tumpuan peminat2 kucing ..



sebelum nak masuk tempat catshow ni ..
carik surau dulu .. tunaikan kewajipan ..
lps tu round la tengok meow2 ..


masuk kt dalam pun dah lepas magrib ..


ni la sebahagian permandangan ketika catshow tu .. 





sampai kt sana ..
tengok melody tido jer ..
keletihan sangat kot ...


rossettee Mel ... 4 pusingan,
No 1, No 1, no 2, dalam pusingan ke 4, dapat no 9 ..
entah kenapa boleh no 9, mungkin Mel buat protes kot ..
apapun Mel, Juara utk Spay Female Longhair Cats,
mengekalkan kejuaraan yg disandang pd Catshow dikompleks kraft yg lepas ..  


koleksi rossette utk 3 ekor yg mamameow bawa ..
yg best nya ketiga tiga ekor yg mamameow bawa adalah anak2 Sang Ratu Damia ..


gambar Dang Anum, adik kepada Bear
dan Zara, adik kepada Anum ..
Mel, mcm beberapa kali aby kata adalah anak sulong Damia ..






ni la Dang Anum .. belum pernah aby cerita psl anum ni ..
anak kelahiran ke3 Damia, selepas Bear
first time anta masuk show,
Juara utk ketogori Entire Female Adult Longhair Cats ..
2 round no 1 ...


yg ni zara ... (gambar tk berapa jelas)
anak Mia dari kelahiran ke 4 ...
Juara utk female kitten Longhair juga ...


gambar yg kt bawah ni adalah kemuncak pertandingan ..
Battle of Champion .. diletakkan sume juara2 ketogori masing dan dipertandingkan semula utk carik siapa yg Grandchampion ..
kt sini .. ketiga2 meow kami tk dapat ..


cuma juara ketogori masing2 jer ..
tp tk apalah ..
ni sebahagian hadiah2 yg diperoleh ..
nasib baik aby datang .. boleh sebahagian hadiah tu masuk ke dalam kete aby,
 klu tidak, mau kete mamameow tk muat bawak hadiah hasil dari 3 juara tu..


siap dapat jam lg ..
bukan 1 tp 2 utas jam tangan ..


ni la jumlah rossette yg diperolehi ..
kesemuanya 15 rossette ..
12 rossette dari 3 ekor yg dapat pd kesemua 4 pusingan ..
3 rossette adalah dari Juara katogori masing2 ... 


apapun ..
Big TQ kt Damia ..
wlupun dah tk bertandiang lg ..
namun dia telah memberi anak2 yg dapat menyambung kemeriah tiap kali kali menyertai Catshow ..
murah rezeki Damia ...





Tuesday, October 1, 2013

Saturday, September 28, 2013

Bile nyawanya habis di tapak Tangan ..

salam rakan2 meow dan selamat berehat dihujung minggu ..
pejam celik, masa dah menghampiri hujung bulan september ..
belum buat satu entri pun psl meow lg ..
tu yg ruangkan sedikit masa utk update kisah2 meow ...

kisah yg aby bawa ni dah empat bulan berlalu ..
bukan tk nak buat entri ni tp mcm tk sampai hati nak tulis ..
terlalu touching sangat ..

kisah bermula masa awal sekolah pertengahan tahun ..
masa tu kami bercuti di Kelantan ..
ketika percutian tu kami bawa sekali seekor dari anak Jennifer yg wktu tu tengah cirit birit ..
kata mamameow, bawala kitten ni bersama, nanti boleh la jaga dia disana, dan boleh carik vet sekali dan buat pemeriksaan dikelantan ..
sampai di resort Tok Bali .. kami seludup masuk kitten tu ..
dapat la masuk dalam bilek



kebetulan pd keesokan harinya, diwakaf Che Yeh ada buat Cat Show,
di bangunan RTC anjuran KKM ..





gunakan kesempatan utk pergi ke Catshow dan bertanya kt mana ada Vet yg bagus ...
 dari info yg kami dapat tau la kt mana ada Vet ..
so... kami pergi ke Vet tu berpandukan info yg diberi

sampai di Vet tu doktor bertugas tidak ada ..
yg ada hanyalah pembantunya sahaja ..
bermula la perbualankami ..
dan kami nyata kan yg kitten ni kena cirit birit ..
kata pembantu ni, klu cirit birit dia tau la mcm mana nak merawat sbb dah kerap membantu doktor ..
so kami bagi kitten ni utk diperiksa ..
dibagi injection glucose sbb nak bg tenaga, katanya ..
sempat aby bisik kt mamameow,
"blh percaya ke, sbb dia ni cuma pembantu jer"
tp mamameow teruskan juga ..



bila dah dibuat rawatan, dibagi nya satu ubat ..
katanya ubat tu adalah utk mencegah ciritbirit ..
tanya aby kt pembantu tu ..
sekarang dah boleh bagi ke ubat tu ..
jwd dia .. Boleh ..
kata aby plak, klu dah boleh, boleh la bagi ubat tu kt meow tu .
setidak tidak nya  lega sikit meow tu ..
 pembantu tu pun masukkan cecair kedalam mulut kitten yg kecil ni ..
tk lama lepas tu ..
nampak cecair putih tu keluar dari hidung ..
tanya aby .. nape keluar ubat tu dari hidung ..
lg dibelek kitten tu lg keluar ubat tu dari hidung .. dah la flat face dan hidung penyek,
lobang hidung nya kecil ..
 keluar ubat dari situ pasti tk dapat bernafas  


dalam tengok2 dan belek ni .. lps tu rasa badan kitten dah tk bergerak lg ..
tanya kt pembantu tu ... kitten ni mati ker ..
bila pembantu tu pegang.. dia jawab .. maaf bang .. kitten ni dah mati  ...

wktu tu .. Allah jer yg tau mcm mana dalam hati ..
klu ikut nafsu .. mau jer bagi penyepak kt awek tu ..
tp bersabar adalah lg baik ..
airmata mamameow pun menitik ..
nak bagi mudah .. aby nak semadikan jer kitten tu kt belakang kedai tu atau di pantai kt kami bermalam ..
tp anak2 kata .. jangan tanam kt sini papa .. bawa balik .. tanam kt rumah, nanti dia boleh main dengan kawan2 dia yg mati lebih awal dulu ..
lps tu aby pun bungkusla elok2 .. sbb lusanya baru balik ke KL ...

dalam kereta ..
mula la salah menyalah laki/bini ..
yg lakinya kata .. boleh percaya kepembantu tu ..
yg bini plak kata .. klu awak tk suruh dia bagi ubat dulu .. masih hidup lg kitten tu ..
jadila sedikit argument lps tu ..

apapun terima saja dengan redho dengan pemergian anak jeniffer tu ..
sampai dirumah .. selamat disemadi ditempat bersama2 dengan yg lain ..

yang menariknya ..
banyak gambar2 yg aby ambik diVet tu ..
siap dengan muka awek pembantu dan nama kedai dia ..
tp bila peristiwa ni berlaku ..
elok direserve jer gambar2 tu ..